140 ÉVES FENNÁLLÁS ÜNNEPLÉSE

A Mosonmagyaróvári Tűzoltóság 2016. szeptember 11-én ünnepelte fennállásának 140. évfordulóját. Az ünnepséget nyílvánosan, az Óvári Vár udvarán rendezte meg az egyesületünk. Az ünnepségen részt vett dr. Nagy István országgyűlési képviselő, Széles Sándor kormánymegbízott, Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, dr. Árvay István polgármester, a járás 18 tűzoltó egyesülete, Oroszvár, Pozsony-Hidegkút, Somorja, Nezsider, Okriften és Cseh-Morva tűzoltóságok csapatai. 

Az ünnepség a tűzoltó csapatok és járműveik felvonulásával kezdődött. A menet élén a Haller Majorette csoport és a Kühne Koncert Fúvószenekar haladt. A mosonmagyaróvári Fő utcán hoszzú sorban kígyózott a tűzoltók menete. A menet Várba történő bevonulását követően dr. Nagy István és dr. Árvay István köszöntötte a 140. éves tűzoltóságot és átadták a Belügyminiszter és Mosonmagyaróvár város elismerését a tűzoltóknak. Sallai Péter dandártábornok a csapatzászlóra a 140. éves jubileum emlékére zászlószalagot adományozott. Az ünnepi köszöntőket követően tűzoltó bemutatók következtek. A történelmi eszközökkel, történelmi öltözetben a vár hídján a somorjai, morva és hédervári, dunakiliti tűzoltók bemutatójával kezdődött a program. A ló vontatta kocsofecskendő, gőzfecskendő által nyomott oltóvízzel, fa létrán kersztül életmentést és tűzoltást mutattak be a csapatok.

A történelmi bemutatót követően a mosonmagyaróvári tűzoltók bemutatói következtek. Égő faház oltásával, favágási bemutatóval, égő ember tüzének oltásával, konyhában keletkezett tűz oltásával, önmentéssel kápráztatták el a város lakosságát a lánglovagok. A bemutatót követően gyerektűzoltók bemutatója színesítette a programot.

A programokat követően a vár belső udvarán tűzoltó emléktárgyakból, Behon Pál és Murányi Imre tűzoltó festőművészek alkotásiból nyílt kiállítás.

A 140. éves jubileumi ünnepséget nagy érdeklődés övezte a lakosság részéről. A mosonmagyaróvári tűzoltók büszkék a 140. éves múltjukra és a tűzoltó hivatásukra. Nagy öröm volt az önkéntes, külföldi tűzoltókkal és a lakossággal együtt ünnepelni.